Bezuiniging maakte keuze lastig

“We kennen Intemo al een aantal jaren”, aldus Gerald van Meijgaarden. Als Kwaliteitsbeheerder Openbare Verlichting is hij er verantwoordelijk voor dat het licht in Nijmegen blijft branden. “We gebruiken in Nijmegen namelijk al luchtkwaliteitsmeters en passantentellers van Intemo. Toen we een oplossing moesten vinden voor het slim schakelen van de openbare verlichting hadden we vanuit de techniek al een keuze gemaakt. Dat systeem was echter erg kostbaar, terwijl er op dàt moment binnen de gemeente juist bezuinigd moest worden. Die keuze ging dus niet door. Omdat we snel moesten schakelen vroegen we Intemo of zij een snelle tussenoplossing konden creëren die later uitbreidbaar zou zijn tot een intelligent systeem.”

 

Bijzondere schakelklok ontwikkeld

“Intemo heeft toen voor ons een astronomische schakelklok ontwikkeld die overrulebaar is met drie schakelbare uitgangen en een Modbus-aansluiting. Zoiets bestond nog niet. Van deze CityZenZ 1-modules hebben we er sinds 2019 zo’n 300 in gebruik en dat bevalt prima. Met de drie relais-uitgangen schakelen we avondverlichting en nachtverlichting, en dimmen we verkeersregelinstallaties op ingestelde tijden. In een later stadium kunnen we deze modules stap voor stap uitbreiden met intelligentie, zonder dat de astronomische klokken overbodig worden. Met deze snelle tussenoplossing gooien we dus geen geld over de balk.”

 

Eenvoudig uitbreidbaar systeem

“Ons uiteindelijke doel is dat het schakelen van de openbare verlichting slim gebeurt. Samen met Intemo starten we hiervoor een pilot-project om de geïnstalleerde CityZenZ 1 schakelklokken modulair uit te breiden. We voegen communicatiemodules en antennes toe die draadloos verbinding maken met een centrale lichtmeter. Hierdoor schakelt de openbare verlichting niet op een ingestelde tijd uit, maar bij een bepaald lichtniveau. De lichtmeter overrulet de astronomische klok. Dat is namelijk veel nauwkeuriger. Mocht het signaal van de lichtmeter om een bepaalde reden niet worden ontvangen, dan kan de CityZenZ 1-module de verlichting alsnog aan- of uitschakelen. Ook is er een optie om de stroomvoorziening te meten, zodat het direct zichtbaar is als er te veel of te weinig stroomafname is, wat mogelijk veroorzaakt wordt door een kabelstoring. Verschillende ingangscontacten bieden ook nog extra mogelijkheden, bijvoorbeeld of de deur van de schakelkast open of dicht is. Dit alles wordt via online managementsoftware centraal beheerd. Dat is toekomstmuziek waar Intemo nu volop mee bezig is.”

 

Informatie of demonstratie

Bent u, net als de gemeente Nijmegen op zoek naar een echte slimme oplossing voor het schakelen van de openbare verlichting? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een demonstratie van onze complete CityZenZ-oplossing.